Foto van een lavendel bloemenveld onder een roze lucht

Algemene Voorwaarden

26 juli 2023

In de Algemene Voorwaarden (AV) van Praktijk Pranasana staan de huisregels en afspraken rondom je therapie en bezoek aan de praktijk.

Niemand houdt van kleine lettertjes of vage teksten. Daarom probeer ik in al mijn teksten zo duidelijk mogelijk te zijn. Staat er toch iets dat je niet begrijpt? Laat het me dan weten. Dan kan ik de tekst eventueel aanpassen.

Artikel 1 — Begrippen
  1. Met de begrippen AV / Algemene voorwaarden (op deze website of andere communicatie van Pranasana) worden deze artikelen bedoeld.
  2. De begrippen de praktijk / de therapeut / Pranasana / Xavier verwijzen in deze context allemaal naar Praktijk Pranasana, praktijk voor coaching en energetische therapie, gevestigd op de Oudwijkerdwarsstraat 50 te Utrecht, vertegenwoordigd door Xavier Jeukens, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 85568090.
  3. Met “de cliënt” wordt elke persoon verstaan die diensten afneemt van Praktijk Pranasana, zoals gesprekstherapie of energetische therapie.
Artikel 2 — Toepasbaarheid en rechtsgeldigheid
  1. Deze AV hebben betrekking op elke vorm van dienstverlening tussen de praktijk en de cliënt. De cliënt dient zichzelf op de hoogte te stellen van deze AV en gaat door het afnemen van therapie bij de praktijk akkoord met deze voorwaarden.
  2. Vanaf de eerste afspraak met Pranasana komt er een behandelovereenkomst tot stand zoals beschreven in deze AV.
  3. Er kan alleen van deze voorwaarden worden afgeweken indien de therapeut en cliënt dit schriftelijk zijn overeengekomen.
  4. Waar deze AV in strijd zijn met Nederlandse wetgeving, geldt vanzelfsprekend het Nederlandse recht.
  5. Deze AV kunnen te alle tijden worden gewijzigd. De online versie is per definitie de actuele en geldende versie (hiermee wordt de actuele serverversie bedoeld en dus niet mogelijk verouderde versies (in de cache) die lokaal zijn opgeslagen door de browser of door zoekmachines).
  6. Wanneer een bepaling in deze Algemene Voorwaarden ongeldig blijkt door een wet, regelgeving of een definitieve beslissing van een bevoegde rechtbank, blijven alle overige bepalingen onverminderd van kracht.
  7. Indien zich een situatie voordoet die niet in deze Algemene Voorwaarden is geregeld dan dient er door therapeut en cliënt zoveel mogelijk gehandeld te worden in de geest van deze Algemene Voorwaarden.
Artikel 3 — Positionering van de therapie
  1. Energetische therapie kan reguliere geneeswijzen aanvullen maar is nooit een vervanging daarvan.
  2. Het wordt de cliënt niet aanbevolen om reguliere medische behandeling te stoppen of te onderbreken en zeker niet zonder goed overleg met een arts of medisch specialist.
  3. Zowel de therapeut als de cliënt nemen ieder hun verantwoordelijkheid in de behandelingen.
Artikel 4 — Verplichting van de therapeut
  1. De therapeut heeft een inspanningsverplichting m.b.t. elke vorm van therapie die wordt afgenomen bij Pranasana. Dat wil zeggen dat de therapeut verplicht is om zijn uiterste best te doen om tot een zo hoog mogelijk resultaat voor de cliënt te komen. Onder deze inspanningsverplichting vallen ook de ondersteunende taken zoals dossiervorming, facturering, communicatie, etc.
  2. De therapeut heeft nadrukkelijk géén resultaatsverplichting; dit is omdat het resultaat van therapie van vele factoren afhankelijk is waaronder ook de inzet van de cliënt zelf.
Artikel 5 — Geheimhouding en beroepsgeheim
  1. De therapeut is verplicht tot geheimhouding tegenover derden betreffende de (vertrouwelijke) informatie die valt onder het beroepsgeheim dan wel de ethische code tot geheimhouding van de therapeut.
  2. Bepaling A van dit artikel geldt niet voor kennis waarvan de therapeut een wettelijke verplichting heeft tot bekendmaking. Hierbij kan worden gedacht aan kennis over ernstige feiten zoals misdrijven, criminele activiteiten of suïcidale intenties.
  3. Inzage in het dossier van een cliënt is in principe alleen voorbehouden aan de therapeut en cliënt. Inzage door derden is alleen toegestaan met uitdrukkelijke toestemming van de cliënt (tenzij er sprake is van een ernstige situatie zoals besproken in bepaling B van dit artikel, alleen dan kan er afgeweken worden van de eis tot toestemming van de cliënt).
  4. Het is de therapeut niet toegestaan om informatie die door de cliënt is verstrekt te gebruiken voor een ander doel dan waarvoor zij werd verkregen (en dat is het doel tot zorg voor de cliënt). Een uitzondering hierop vormt een tucht-, civiele of strafrechtprocedure waarbij de therapeut deze informatie nodig heeft om zichzelf juridisch te kunnen verweren.
  5. Ook de cliënt heeft plicht tot geheimhouding van vertrouwelijke informatie die hij of zij in het kader van de therapie en/of bij het bezoek aan de praktijk heeft verkregen.
  6. Vertrouwelijke informatie is informatie die als zodanig door de therapeut of cliënt is benoemd, of waarvan het vertrouwelijke karakter is af te leiden uit de aard van de informatie. Medische gegevens alsook persoonsgegevens behoren hier per definitie toe.
Artikel 6 — Tarieven en betaling
  1. Cliënten dienen behandelingen direct na afloop te betalen.
  2. De therapeut is verplicht om eventuele extra kosten (bijvoorbeeld voor materialen) voor gebruik te melden bij de cliënt en deze extra kosten kunnen alleen in rekening worden gebracht na toestemming van de cliënt.
  3. Tarieven kunnen op elk moment en zonder melding vooraf worden gewijzigd. Uitgezonderd zijn tarieven die al schriftelijk met een cliënt zijn overeengekomen in een individuele afspraak.
  4. Wanneer het tarief van een behandeling wordt aangepast heeft dit geen gevolgen voor reeds betaalde behandelingen binnen eenzelfde behandelplan (ook niet als de tariefwijziging plaats heeft gevonden n.a.v. het wijzigen van het wettelijke BTW-percentage).
  5. De cliënt is zelf verantwoordelijk om zich te informeren over eventuele tariefwijzigingen alsook vergoedingen door zijn of haar zorgverzekering. De therapeut zal zoveel mogelijk proactief communiceren met de cliënt over eventuele tariefswijzigingen.
  6. Tegen wanbetalers wordt aangifte gedaan. Eventuele kosten voor het inschakelen van een incassobureau of een gerechtsdeurwaarder zijn voor rekening van de cliënt. Na inschakeling van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder verlopen communicatie en betalingsregelingen via genoemde partijen; Pranasana onttrekt zich dan van verdere incassering.
Artikel 7 — Annuleren of therapie beëindigen
  1. Bij verhindering is de cliënt verplicht om tenminste 24 uur voor een geplande afspraak te annuleren (per e-mail, sms, app of telefoontje).
  2. Bij een annulering minder dan 24 uur voor een geplande afspraak kan 50% van het tarief van de behandeling in rekening worden gebracht.
  3. Bij het zonder bericht niet komen opdagen op een geplande afspraak kan het volledige tarief van de behandeling in rekening worden gebracht.
  4. Bij het afbreken van een behandeling terwijl deze bezig is wordt het volledig tarief van de behandeling in rekening gebracht.
  5. Wanneer een cliënt te laat op de afspraak verschijnt wordt deze gemiste tijd verrekend met de resterende consulttijd, zodat andere cliënten geen hinder ondervinden. M.a.w.: gemiste consulttijd wordt niet ingehaald en hiervoor vindt ook geen restitutie plaats.
  6. Zowel cliënt als therapeut kunnen zonder opgave van redenen een behandelplan afbreken en afzien van het verlenen dan wel afnemen van verdere therapie. Echter streven beide partijen bij de wens tot beëindiging van de therapie naar een persoonlijk gesprek om de redenen voor beëindiging toe te lichten zodat cliënt en/of therapeut hier lering uit kunnen trekken.
  7. De therapeut mag zonder opgave van reden de datum en het tijdstip van een behandeling wijzigen, mits dit tenminste 48 uur van te voren gebeurd. Een nieuwe datum en tijdstip dient te worden gekozen in goed overleg met de cliënt.
Artikel 8 — Overmacht
  1. Wanneer de therapeut niet, niet tijdig of niet behoorlijk aan zijn verplichtingen kan voldoen, door een oorzaak die niet aan hem kan worden toegerekend, m.a.w. indien er sprake is van overmacht, dan worden die verplichtingen opgeschort totdat de therapeut wel weer aan zijn verplichtingen kan voldoen.
  2. Wanneer de cliënt als gevolg van overmacht niet in staat is gebleken om zijn of haar afspraak tijdig te annuleren, dan vervallen de bepalingen 7A, 7B, 7C en 7D. M.a.w.: dan worden aan cliënt geen kosten in rekening gebracht.
  3.  Aangezien de tarieven van behandelingen vooraf bekend zijn en achteraf dienen te worden voldaan, kan overmacht voor cliënten nooit een reden zijn om niet aan de betalingsplicht te hoeven voldoen
Artikel 9 — Aansprakelijkheid
  1. De aansprakelijkheid van Pranasana is beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval door de aansprakelijkheidsverzekering van Pranasana wordt uitbetaald. In alle andere gevallen is de aansprakelijkheid van Pranasana beperkt tot het bedrag dat in rekening is gebracht aan cliënt voor de behandeling in kwestie.
  2. Pranasana is op geen enkele wijze aansprakelijk voor medische complicaties die zich tijdens of na een behandeling voordoen bij de cliënt welke niet te wijten zijn aan een zwaarwegende en bewezen toerekenbare tekortkoming van de therapeut. Daarnaast is Pranasana op geen enkele wijze aansprakelijk voor gevolgschade.
  3. Pranasana is op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade of letsel die voortvloeit uit het niet opvolgen van adviezen door de therapeut (voorbeelden van dergelijke adviezen zijn: ‘bestuur het komende uur geen voertuig’ of ‘drink de rest van de dag ruim voldoende water’).
  4. Pranasana verstrekt beslist géén medische adviezen.
  5. De cliënt is verplicht alle maatregelen te treffen die nodig zijn ter beperking van de schade waarvoor hij/zij Pranasana aansprakelijk wil stellen.
  6. Pranasana is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de kwaliteit en samenstelling van de door haar geadviseerde supplementen en/of overige voeding. De leverancier van deze supplementen en/of voeding  is hiervoor verantwoordelijk en aanspreekbaar.
  7. De cliënt is verplicht alle relevante informatie over zijn of haar medische situatie (nu en in het verleden) te delen met de therapeut. Pranasana is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het verzwijgen van deze informatie door de cliënt.
  8. De uit de behandelingen voortvloeiende adviezen of  aanbiedingen zijn maximaal drie maanden geldig.
  9. De in dit artikel opgenomen beperkingen van aansprakelijkheid van Pranasana gelden niet indien er aantoonbaar sprake is van opzet of grove schuld aan de zijde van de therapeut welke aantoonbaar heeft geleid tot schade of letsel bij de cliënt.
Artikel 10 — Overig recht
  1. Op alle overeenkomsten tussen de therapeut en de cliënt is Nederlands recht van toepassing.
  2. In het geval van een conflict of geschil dat voor een rechter komt, wordt gekozen voor een rechtbank die bevoegd is in de woonplaats van de therapeut (Utrecht).
  3. Voordat cliënt of therapeut een beroep doen op de rechter, dienen zij zich eerst tot het uiterste in te spannen om een geschil in goed onderling overleg op te lossen, ofwel in direct persoonlijk contact, ofwel via bemiddeling door een onafhankelijke derde.
  4. Voor elke vorm van dienstverlening door de therapeut aan de cliënt welke valt onder het vakgebied van de beroepsorganisatie waar de therapeut bij is aangesloten, gelden eveneens de bepalingen van deze beroepsorganisatie. De therapeut is dan ook gebonden aan deze bepalingen.
  5. Op eventuele klachten van de cliënt m.b.t. de dienstverlening van de therapeut is de klachtenregeling van de beroepsvereniging van toepassing. In het geval van klachten streven therapeut en cliënt naar een oplossing in een persoonlijk gesprek of via bemiddeling door een onafhankelijke derde. Wanneer dat niets oplevert kan cliënt gebruik maken van de klachtprocedure van de beroepsvereniging (zie daarvoor de pagina Klachten & geschillen op deze website).
Ga naar de inhoud