Elk levend wezen heeft naast een fysiek lichaam ook een energetisch lichaam. Zoals bijna alles in de natuur is ook dit lichaam goed georganiseerd. Het is verdeeld in allerlei knooppunten die met elkaar zijn verbonden. De belangrijkste knooppunten noemen we de chakra’s. De verbindingen noemen we de meridianen. In zeer oude beschavingen komen we al afbeeldingen tegen van de chakra’s; dus kennis van de chakra’s is beslist niks nieuws. Ook in de Chinese geneeskunde werkt men veel met het energetisch lichaam, denk bijvoorbeeld aan acupunctuur of acupressuur. Kennis van het systeem van de chakra’s is zeer waardevol, want door het beïnvloeden van het energetisch lichaam kan genezing worden opgestart op fysiek, emotioneel en mentaal niveau.
Wat is een chakra?
Een chakra is een knooppunt in het energetisch lichaam. Je zou kunnen zeggen: een verdeelstation. Het kan energie ontvangen, het kan energie lekken en het verdeelt energie over het hele systeem. Het woord chakra betekent wiel. Net als een wiel draait een chakra. Elke chakra heeft één of twee trechters waarmee de chakra ‘communiceert’ met de omgeving en het energie uitwisselt.
De zeven hoofdchakra’s
In het lichaam kennen we zeven hoofdchakra’s. We tellen de chakra’s altijd van beneden naar boven. De zeven hoofdchakra’s zijn verbonden met vele kleinere chakra’s. Deze zijn weer verbonden met talloze nog kleinere knooppunten. Deze kleine knooppunten worden gebruikt om in te prikken bij acupunctuur.
Elke chakra is verbonden aan bepaalde onderdelen van je lichaam, aan bepaalde mentale of emotionele aspecten en aan bepaalde thema’s. Daar zit altijd een logisch verband tussen. Als een chakra niet gezond is, zie je dat terug aan de bijbehorende delen van je lichaam of geest en andersom.
De chakra’s 2 t/m 6 hebben twee trechters; één die naar voren wijst en één die naar achteren wijst. De trechters aan de voorkant hebben betrekking op gevoel, de trechters aan de achterkant gaan over de wil.
De zeven chakra’s ontwikkelen zich in bepaalde levensfasen. Als die levensfase wordt verstoord, verloopt de ontwikkeling van het bijbehorende chakra vaak ook niet goed en dat kun je soms een leven lang blijven terugzien.
Alles in de natuur streeft naar evenwicht, dat heet homeostase. Chakra’s zijn gezond als ze evenwichtig werken, en er een ideale balans is tussen lichaam en geest, binnenwereld en buitenwereld, spirituele ontwikkeling en aardse behoeften.
Gezonde en ongezonde chakra’s
Draairichting
Gezonde chakra’s draaien heel snel waarbij de richting telkens wisselt. Er behoort één richting dominant te zijn en die richting is om en om verdeeld per chakra. Dus als de ene chakra linksom draait, draait de volgende rechtsom, etc. Het telkens even ’terugdraaien’ van een chakra gebeurt zodat er energie afgevoerd kan worden. Als de dominante draairichting verkeerd om is, of de afwisseling tussen vooruit en achteruit draaien verstoord is, functioneert een chakra niet optimaal.
Energie
Gezonde chakra’s kennen een balans tussen de hoeveelheid energie die via de trechters in- en uitstroomt. Een chakra die teveel energie vasthoudt heet excessief. Een te zwakke chakra heet deficiënt. Een chakra dat dan weer excessief en dan weer deficiënt is noemen we ‘paradoxaal’.
Een excessief chakra duidt op overcompensatie op het thema waar de chakra over gaat. Een deficiënt chakra wijst op vermijding van het bijbehorende thema.
Vervormd
De trechters van de chakra’s kunnen misvormd zijn. Dit wijst doorgaans op een (ernstige) verstoring van de ontwikkeling als kind tijdens de fase waarin de chakra werd gevormd.
Chakra healing
Je kunt bij mij in praktijk Pranasana terecht voor een chakra healing. Daarbij breng ik de chakra’s weer in evenwicht. Deficiënte chakra’s stimuleer ik, excessieve chakra’s rem ik af. Doordat ik kan voelen wat de conditie van de chakra’s is, kan ik je meer vertellen over de oorzaken van de (eventuele) onbalans in je chakra’s. Een chakra healing geeft naast rust dus ook veel inzicht. Juist door de combinatie van meer zelfkennis en rust kun je vervolgens zelf gaan werken aan de oorzaken.
Want het is niet zo dat met het balanceren van de chakra’s de problemen meteen en voorgoed zijn opgelost. Vergelijk het met de APK van een auto. Als ik zie dat de achterbanden elke keer kaal zijn, kan ik er nieuwe banden onder zetten en je er op wijzen dat de achterbanden veel te snel slijten. Maar pas als je leert om rustiger te rijden en niet in elke bocht te driften, los je het probleem structureel op.
De zeven chakra’s in detail
Over de chakra’s valt heel veel te zeggen. Er zijn dikke boeken volgeschreven over chakrapsychologie. In de volgende zeven alinea’s lopen we de zeven hoofdchakra’s even kort na. Tussen haakjes staat de Sanskriet naam van elk chakra.
De eerste chakra: de wortelchakra (Muladhara)
De eerste chakra heet de Wortelchakra en bevindt zich bij je perineum, dat is tussen je geslachtsdeel en de anus. Hij heeft één trechter die naar de aarde wijst. Deze chakra bevindt zich het dichtst bij de aarde en gaat over de meest aardse behoeften: voedselzekerheid, overleven, veiligheid, geborgenheid en zelfvertrouwen. Ook grenzen stellen hoort hierbij. In het lichaam correspondeert deze chakra met de voeten, billen, benen, botten en tanden: dus eigenlijk alles wat jou draagt en ondersteunt, de hardere delen. De kleur van deze chakra is rood. Rood is ook de meest dichte of zware kleur in het kleurenspectrum.
De tweede chakra: de sacrale chakra (Swadhisthana)
De tweede chakra wordt populair ook wel de seks-chakra genoemd, al is dat lang niet het enige waar deze chakra over gaat. Deze chakra gaat ook over creativiteit, emoties, beweging en verandering. In het lichaam is deze chakra verbonden aan alle vloeistoffen, van bloed en speeksel tot sperma en urine. Ook de voortplantingsorganen zijn gekoppeld aan deze chakra. De kleur van deze chakra is oranje.
De derde chakra: de Zonnevlecht (Manipura)
De derde chakra staat ook wel bekend als de zetel van het ego. Deze chakra gaat over je eigen wil en de macht die je over jezelf hebt. Het is waar je indrukken binnenkomen en waar je levensvuur zit. In het lichaam is deze chakra o.a. verbonden met de spijsvertering (ook dat is verbranding). De kleur van deze chakra is geel.
De vierde charka: de hartchakra (Anahata)
De vierde chakra bevindt zich in het midden van je borst en heet de hartchakra. Deze chakra gaat over liefde (zeker ook zelfliefde), relaties, evenwicht en mededogen. Ook heling is verbonden met deze chakra. In het lichaam houdt deze chakra vooral verband met het hart en ook de thymus (ook wel bekend als de Zwezerik). De kleur van deze chakra is groen.
De vijfde chakra: de keelchakra (Vishudha)
De vijfde chakra zit ter hoogte van de keel en gaat over communicatie. Dat gaat dan o.a. over de waarheid spreken, het uiten van emoties en creativiteit. In het lichaam is deze chakra verbonden met de oren en klieren. De kleur van deze chakra is hemelsblauw.
De zesde chakra: de derde oog chakra (Ajna)
De derde oog chakra bevindt zich op de neusbrug tussen de ogen. Deze chakra gaat zowel over zicht als over inzicht. Het gaat dan bijvoorbeeld ook over kunnen vooruitkijken, zaken kunnen doorzien, intuïtie en zelfbespiegeling. In het lichaam is deze chakra gekoppeld aan de ogen, de kleine hersenen, het gezicht en het zenuwstelsel. De kleur van deze chakra is indigo.
De zevende chakra: de kruinchakra (Sahashara)
Tot slot: de zevende chakra bevindt zich op de plek van je kruin. Deze chakra gaat over bewustzijn, denken, spiritualiteit, geestelijke groei en je verbinding met de kosmos, God, of hoe jij het hogere voor jezelf ook wilt noemen. In het lichaam is deze chakra verbonden met het gehele organisme, in het bijzonder de hersenschors en de hypofyse. De kleur van deze chakra wordt verschillend waargenomen; het varieert vooral tussen violet en wit.
Best logisch
Het systeem van de chakra’s lijkt heel ingewikkeld maar het is eigenlijk best logisch. Zo kent de ontwikkeling van de chakra’s een volgorde; het begint bij de wortelchakra en eindigt bij de kruinchakra. De spirituele en geestelijke ontwikkeling van een mens volgt ook weer deze volgorde. Als je steeds bezig moet zijn met overleven (het eerste chakra) dan kom je doorgaans niet toe aan hogere spirituele inzichten (de 7e en 6e chakra). Maar als je de ene chakra op orde hebt (en daar dus ook voor in de gelegenheid bent) dan is de weg vrij naar de volgende.
De thema’s worden steeds minder tastbaar als je van beneden naar boven gaat. Het begint met ‘eten’, en het eindigt met hoge spirituele waarheden. Ook in de kleuren zie je dat terug. Rood is de meest dichte kleur met de laagste frequentie. Violet/wit zijn de kleuren met de hoogste frequentie.
De basis moet van beneden naar boven stromen en hoge inzichten juist van boven naar beneden. Want je kunt nog zo’n briljant inzicht hebben (6e chakra), maar als je dat niet omzet in nuchtere daden (de lagere chakra’s) dan heb je er weinig aan en kun je gaan zweven. In het hartchakra komt alles samen.
Ontwikkelen
Je bent nooit klaar met ontwikkelen. Mensen die heel hard aan zichzelf werken, doorlopen het hele chakrasysteem in hun leven twee keer; zij doen de hele ronde nog een keer maar dan op een hoger niveau. Hierbij is er geen goed of fout; beter of slechter. De meeste mensen doen slechts enkele chakra’s nog een tweede keer aan. Zo zie je dat kinderen waarbij het hartchakra zich voor het eerst ontvouwt empathie gaan tonen voor anderen. Bij volwassen die in hun ’tweede ronde’ zitten, zie je vaak dat zij zich dan aangetrokken gaan voelen tot goede doelen of vrijwilligerswerk en zich meer willen gaan inzetten voor de samenleving.
Ben je geïnteresseerd in chakra’s en wil je er zelf eens diep induiken? Dan raad ik je het boek ‘Chakrapsychologie’ van Annodea Judith aan. Zij heeft het systeem zeer helder en uitgebreid beschreven. Wil je zelf werken aan jouw chakra’s? Dan nodig ik je van harte uit in mijn praktijk Pranasana in Utrecht. Neem contact met mij op of lees eerst hoe een energetische behandeling er uit ziet. Misschien ben je al geïnteresseerd in wat het kost en of je iets krijgt vergoed.